Arga brev till radionämnden

En bok av Mattias Boström, Martin Kristenson & Fredrik af Trampe

Hjärntvättad av TV

with one comment

På 70-talet var vänstervridningen på Sveriges Radio ett alltid lika hett debattämne. Anmälningar mot program som Ville, Valle & Viktor, Från socialism till ökad jämlikhet och Har du hört vad som hänt? var legio. Men det fanns de som inte höll med, de som i stället ville varna för en tilltagande högervridning. Det är inte så många som minns det i dag, men då och då uppstod tittarstormar mot påstådd högerpropaganda, som var spegelvända versioner av de mer kända protesterna mot vänstervridningen.
  Den 19 augusti 1972 var ett sådant tillfälle. Då visade TV2 den amerikanska långfilmen Hjärntvättad (1962) med Frank Sinatra och Janet Leigh i huvudrollerna. Den handlar om hur en amerikansk pluton tillfångatas av kommunisterna under Koreakriget och utsätts för hjärntvätt, varefter de skickas tillbaka till USA för att begå politiska mord på order av ryssarna. Filmen är numera en klassiker, nr 389 på listan över 1001 filmer du måste se innan du dör, och gjordes även i en nyinspelning 2004, där handlingen var framflyttad till nutid. Senast TV2 visade 60-talsversionen var i februari 2002, och på TV4 Film kördes den senast i juli 2005, såvitt känt utan några protester från tittarna.  Annat var det i augusti 1972. Dagen efter visningen berättade Aftonbladet om den efterföljande tittarstormen:

I går stormade tittarna mot TV2! Först för att landskampen Sverige-Finland avbröts. Senare mot den amerikanska långfilmen Hjärntvättad.
  -Det är skandal att sån amerikansk propaganda får visas, tyckte de flesta som ringde ”klagomuren”.
  Även till Aftonbladet ringde många uppretade tittare. En 30-årig kvinna sa bl a:
  -Så fort det visas en radikal film blir det presentation av någon expert och sedan blir det diskussion efteråt. Men den här reaktinära smörjan visas utan kommentar. /…/
  Många ville också ha en förklaring av TV2:s filmchef Nils Petter Sundgren. Denne var i går oanträffbar för kommentar. Det gällde också TV2-chefen Örjan Wallqvist och programplaneraren Hannes Oljelund. /…/
  -Just nu håller USA på att bomba vallarna i Nordvietnam. Hur kan TV tillåta att samma nation får bedriva propaganda för ett likartat krig som man bedrev på 50-talet, tyckte en förbaskad tittare till Aftonbladet. /…/
  -Denna mördarnation ska inte få sprida sin propaganda på bästa sändningstid.

Visningen anmäldes senare av inte mindre än sju tittare. I anmälningarna hette det bland annat att filmen utgjorde ”anti-kommunistisk vulgärpropaganda av värsta slag” , som borde fällas för ”hets mot folkgrupp”. Radionämnden friade filmen med följande motivering:

Hjärntvättad kan närmast  karakteriseras som en politisk-psykologisk thriller med utpräglade inslag av fars och satir, de senare mest påtagliga i skildringen av Shaws styvfader. Filmen arbetar visserligen med igenkännbara politiska motiv och motsättningar och den bygger även i övrigt – liksom all samhällsspeglande konst – på begrepp och företeelser med viss verklighetsanknytning. Filmen framstår emellertid i övervägande grad som en fantasiprodukt och radionämnden kan inte finna att filmen, vare sig till form eller innehåll, strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

En av de arga tittare som hörde av sig till radionämnden var en känd kulturpersonlighet, som i den kommande boken får tillfälle att kommentera sin anmälan.
  Den som vill se filmen och bilda sig en egen uppfattning kan skaffa den på dvd.

Annonser

Written by hrsvisser

19 mars 2010 den 12:40

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] kommer hem och har ingenting att göra. TV har jag bojkottat för länge sen, den blir man bara hjärntvättad av, och jag har inte direkt någon bok som lockar just […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: